Lotte met Nimme op het zomerfeest
Lotte,  Moeder zijn,  Naar buiten

Vier keer mama kamille

Omdat mamakamille.nl nog niet zo lang bestaat, leek het me een goed idee om me voor te stellen. Bij Over mama kamille kon je al een klein beetje over mij lezen. Op de foto hierboven kun je me zien. Buiten, breed lachend met Nimme, een bloemenkrans op mijn hoofd. Dat ben ik! In deze post vul ik aan met vier woorden waarvan ik vind dat ze bij me passen, te beginnen met moeder.

Moeder

Sinds een paar jaar staat dit woord op ieder lijstje bovenaan: moeder. In 2015 werd ik moeder van Nona, in 2018 kwam Nimme daarbij. Het moederschap maakte mijn leven compleet. Je hoort vaak dat het lang duurt voordat je weer jezelf bent na de geboorte van je kinderen. Bij mij was het andersom: pas toen mijn kinderen geboren werden, voelde ik me helemaal mezelf. Alsof er al die tijd een kamertje leeg had gestaan, waar ineens het licht ging branden. Ik voelde me eindelijk ‘heel’.

Hortend en stotend baan ik me een weg door het oerwoud der ouderschap


Dat betekent trouwens niet dat het moeder zijn me gemakkelijk af gaat. Integendeel, hortend en stotend baan ik me een weg door het oerwoud der ouderschap. Regelmatig zijn de dagen te lang en de keuzes te moeilijk. Op die dagen blijkt mijn geduld niet oneindig (en mijn energie trouwens ook niet) Soms maakt dat me verdrietig of schiet ik uit mijn vel. Wat baal ik van mezelf op zo’n moment!

Vroeger bleef dat gevoel dagenlang hangen. Tegenwoordig ben ik een stuk milder, ik kan mezelf beter vergeven. Als we na zo’n lange dag met zijn allen in ons grote bed liggen te doezelen (eentje op mijn schouder, de ander aan mijn arm) begrijp ik weer waar het om draait: wij, hier, nu. Het klinkt misschien gek dat ik dat het beste voel als iedereen slaapt, maar op dat moment weet ik zeker dat ik ben waar ik moet zijn. Dat mijn kinderen het fijn hebben bij me, dat ik goed voor ze kan zorgen. Dat ik echt hun moeder ben.

Nona met haar bloemenkrans op het zomerfeest
Nona met haar bloemenkrans op het zomerfeest


Wollig

Het moederschap maakte me ook op allerlei manieren flink wollig. Zo ben ik tegenwoordig wel een beetje een geitenwollensok. Ik drink liever kamillethee dan koffie, smeer rijkelijk met wolvet en kruidenolie en hul mijzelf, mijn man Max en mijn kinderen in (al dan niet tweedehands gekochte) wolletjes.

Ook wij eten gewoon frietjes met mayo en hebben een veelgebruikt Netflix abonnement.


Dat klinkt allemaal heel groen en natuurlijk, maar we houden het ook modern en digitaal. Ook wij eten gewoon frietjes met mayo en hebben een veelgebruikt Netflix abonnement. Als gezin zoeken we de balans tussen snel en langzaam leven. We wegen steeds bewust af wat we belangrijk vinden, wat goed voelt en wat we bijdragen aan de wereld. Dat kan altijd beter natuurlijk, maar ik denk dat we dat niet slecht doen. Een beetje wollig is beter dan niks, haha!

Nimme met zijn bloemenkrans op het zomerfeest
Nimme met zijn bloemenkrans op het zomerfeest


Winkel

Ook wollig is mijn winkel! Want die heb ik dus, een winkel. Een hele eigen (web)winkel vol zorgvuldig uitgekozen spulletjes. Wolletjes, olietjes, houten speelgoed, van alles. Ik ben er vaak en doe er veel. Elke keer als ik binnenkom, moet ik mezelf even knijpen: de winkel bestaat echt. Omdat we begonnen met een laatje met vijf of zes artikelen en inmiddels 50m2 propvol spullen hebben staan, ben ik heel trots op wat we hebben bereikt. Toch zul je er op deze blog niet zoveel over lezen. Niet omdat het niet leuk is, maar omdat ik hier liever schrijf over wanneer we erop uit gaan en waar we naartoe zijn geweest.

Buiten

Ik sleep mijn mooiste zooitje namelijk heel graag mee naar buiten! We staan het allerliefste ergens midden in het groen. Vaak trekken we er een dagje op uit en plakken daar soms een nachtje aan vast. Omdat de winkel en het dagelijks leven veel van ons vragen, zoeken we fijne plekken waar we echt tot rust kunnen komen. Dat betekent niet per se dat het er stil is of dat er niks te doen is. Soms geeft juist de drukte van dieren of mensen ruimte om fijn bij elkaar te zijn. Dat is uiteindelijk toch waar het om draait.

Nimme en Max op het zomerfeest
Nimme en Max op het zomerfeest


mama kamille

Dit is dus mama kamille in een notendop. Kende je me nog niet, dan weet je nu misschien iets meer. Kende je me al wel, dan heb je vast niets nieuws gelezen. Als je meer wilt weten, mag je me altijd alles vragen. Reageer hier of stuur me een berichtje. Ik ben ook benieuwd naar jou! Kun jij jezelf omschrijven in vier woorden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *