Ritme - Nona op de schommel met haar voetjes in de lucht
Moeder zijn

Ons weekritme

Met twee jonge kinderen, een eigen bedrijf, het huishouden en oh ja, ook nog een soort van sociaal leven vliegen de dagen voorbij. We gaan er graag op uit en eten of slapen regelmatig buitenshuis. Best een chaotisch leven, zou je zeggen. Toch zorgen we voor structuur in de dagen. We houden waar dat kan altijd hetzelfde ritme aan. Dat geeft ons rust en houvast. Loopt het toch eens anders, dan merken we dat gelijk. We raken dan letterlijk en figuurlijk uit ons ritme. Niet handig! In deze tweedelige blog schrijf ik over ons ritme. In dit tweede deel: de week.

Structuur versus spontaniteit

Een tijdje geleden woonde ik een avond bij waar Lois Eijgenraam sprak over het slaap/waakritme bij jonge kinderen. Één zin die ze zei is echt blijven hangen: “het leven van een kind kan niet saai genoeg zijn.” Ze bedoelde daarmee natuurlijk niet dat je de hele dag samen moet gaan zitten niksen, maar dat je het leven van je kind (en jouzelf) veilig en voorspelbaar inricht. Het liefst verlopen de dagen steeds volgens hetzelfde schema. Binnen de rust en regelmaat van het schema ontstaat ruimte voor ontdekken en ontwikkeling. Juist omdat we over een boel dingen niet na hoeven te denken, houden we ruimte voor spontaniteit. Over ons dagschema kon je eerder al lezen (link) In deze blog vertel ik hoe ons weekschema eruit ziet. Ik laat de eet- en slaapmomenten eruit, die zijn elke dag hetzelfde.

Zondag

Onze eerste vrije dag! Of nou ja, vrij.. We staan in elk geval rustig op. Daarna is het tijd voor achterstallig onderhoud: alles waar we niet aan toe zijn gekomen doordeweeks, komt op zondag aan bod. Auto wassen, banden plakken, muurtje verven, dat soort dingen. Vaak duiken we even de stad in of spreken we af met vrienden. De zondag vliegt altijd voorbij!

Maandag

Op maandag hoeven Max en ik allebei niet te werken, daarom doen we op die dag vaak met zijn allen iets leuks. ’s Ochtends gaan we naar oude oma. Dat is niet de oma van de kinderen, maar mijn eigen oma. Zij is 90 jaar oud! Het is dus echt een cadeautje dat we nog bij haar op bezoek kunnen, daarom doen we dat trouw iedere maandag. Soms gaan we iets leuks doen, naar het museum bijvoorbeeld, maar meestal gaan we gewoon op de koffie.

’s Middags maken Max en ik tijdens het dutje van de kinderen een lijstje voor de weekboodschappen. Als ze wakker worden, gaan we lekker naar buiten. Meestal gaan we wandelen in het bos of uitwaaien op het strand, heerlijk! Op maandag eten we vaak buiten de deur, omdat we dan toch al zo lekker buiten zijn. Dit is echt een van mijn lievelingsdagen. Lekker samen, niks te doen, fijn!

Dinsdag

Op dinsdag begint Max heel vroeg met werken. De kindjes en ik zijn er ook vroeg uit voor een drukke ochtend, want wij doen de weekboodschappen. Lekker overzichtelijk, altijd in dezelfde winkel, altijd volgens hetzelfde rondje. We halen op dinsdag vaak een bakje sushi voor de lunch, wat we thuis samen opsmikkelen. Daarna is het tijd voor een dutje.

’s Middags gaan we vaak met Opa Voorhout de hort op, die is op dinsdag vrij. Wat we gaan doen, is elke week anders. Rond een uur of vijf is Max klaar met werken, dus we zijn met zijn allen op tijd thuis en nemen de tijd om te koken.

Woensdag

Op woensdag begint Max wat later, hij brengt dan namelijk de kindjes naar de opvang. Ik mag wat langer blijven liggen, want ik werk op woensdagen thuis. ’s Ochtends dan, de middag is (heel luxe) helemaal voor mezelf! Ik gebruik de middag om echt even tot mezelf te komen. Meestal doe ik iets creatiefs en kijk ik ondertussen een film of documentaire. De kindjes haal ik op tijd op, rond half vijf.

Donderdag

Donderdag is weer een hele vroege dag voor Max. Deze keer moet ik er ook weer op tijd uit om de kindjes naar de opvang te brengen. Op donderdag werk ik in de winkel, daar ben ik zeker tot half zes zoet mee. Max is eerder klaar, dus haalt hij de kindjes op, meestal rond een uur of vijf. Zij bereiden thuis het eten voor.

Vrijdag

Vrijdag lijkt eigenlijk heel erg op donderdag! Max begint weer vroeg en ik werk in de winkel. De kindjes zijn dus op de opvang, maar worden op tijd weer opgehaald. Het grote verschil met de donderdag, is dat de kindjes op vrijdag altijd gaan discodouchen! Als Nona geluk heeft, wordt het zelfs een luxe discodouche. Nu vraag je je natuurlijk af wat discodouchen is, dus dat zal ik even uitleggen.

Tot voor kort was Nona heel erg bang voor water. Zwemmen, badderen, douchen, alles was even verschrikkelijk. Wassen met een washandje ging net, maar ja, onder de douche is vaak toch gemakkelijker. Wat we ook probeerden, alles met water bleef pure paniek. Tot Max het discodouchen bedacht! Discodouchen is douchen in het kleine badje, in je gekke kleren met een leuk muziekje aan. Bij een luxe discodouche krijgen de kindjes er ook nog een lekker bakje fruit bij! Sinds Max het op deze manier doet, is douchen elke week een feestje!

Zaterdag

Op zaterdag is Max vrij, maar werk ik in de winkel. Vaak gaan de kindjes boodschappen doen met Opa en Oma Voorhout. Meestal is zaterdag een drukke dag. Aan het einde van de dag zijn we allemaal moe en toe aan tijd voor elkaar. Gelukkig begint op zondag ons vrije weekend, waarin we lekker even samen kunnen zijn.

Dit is zo’n beetje hoe onze week er normaal gesproken uitziet. Natuurlijk is er altijd ruimte om spontaan dingen te doen, maar een beetje houvast in alle drukte vinden wij heel fijn. Straks als Nona naar school gaat, zal er wel van alles veranderen, maar dat zien we tegen die tijd wel weer. Houden jullie een weekschema aan? Hoe vullen jullie dat in?

Lees ook het eerdere deel van deze blog, waarin ik schrijf over ons dagritme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *