Nona in haar kamertje
Moeder zijn

Ons slaapritueel

Tijdens het slaapritueel sluiten we de dag af en maken we ons klaar voor de nacht. Van de spreuk waar ons slaapritueel mee begint tot het liedje waar het mee eindigt zitten altijd dezelfde activiteiten op dezelfde volgorde. Saai? Nee joh, lekker voorspelbaar! Het slaapritueel helpt ons allemaal om tot rust te komen en de drukke dag te verwerken, zodat we kalm, warm en omhuld de nacht in kunnen gaan.

Rituelen

Al sinds mensheugenis kom je in alle culturen rituelen tegen. Rituelen markeren een overgang, bijvoorbeeld de overgang van zomer naar herfst of die van kleuter naar schoolkind. Rituelen zetten je even stil in het hier en nu. Ze helpen bij het verwerken van wat geweest is en luiden het begin in van een nieuwe gebeurtenis of periode. De voorspelbaarheid van een ritueel geeft vertrouwen en houvast. Vaak scheppen ze heldere verwachtingen: dit is wat er nu gaat gebeuren. Daardoor helpen ze bij een bewuster leven. Voor ons zijn ze echt onmisbaar!

Over de verschillende rituelen die wij thuis inzetten schrijf ik een serie blogs. Met twee jonge kinderen, een eigen bedrijf en alle andere dagelijkse zaken is ons leven vaak hectisch! We rennen van hot naar her en voordat iedereen goed en wel gegeten, gedronken, gespeeld en geslapen heeft, is de dag alweer voorbij. Om te zorgen dat we de dagen toch bewust beleven, gebruiken wij verschillende rituelen. Deze keer: ons slaapritueel.

De dag afsluiten

Ons ritueel is eigenlijk heel simpel. Wassen, plassen, tandenpoetsen, pyjama aan, boekje, liedje, slapen! Alle hoognodige zaken zitten erin, met een beetje van onszelf. We vinden het tijdens het slaapritueel belangrijk dat ze de dag achter zich kunnen laten, dat ze ruimte krijgen om alles te verwerken en dat ze zich warm en omhuld voelen, zodat ze vol vertrouwen de nacht in kunnen gaan. Daarom beginnen we tijdens het eten al met het afronden van de dag. Om beurten vragen we elkaar wat we leuk vonden aan de dag en wat minder leuk was. We eindigen altijd met het allerleukste. Nimme snapt daar nog niet zoveel van, maar zit wel altijd lekker te luisteren. Als we allemaal klaar zijn met eten, sluiten we af met een korte spreuk terwijl we elkaars handen vasthouden. De spreuk eindigt altijd met dezelfde woorden: “dank voor deze maaltijd, nu gaan we lekker slapen”

De leave in conditioner van Urtekram waarmee we Nona’s krullen temmen

Haren kammen, tandjes poetsen

Na de spreuk, begint de praktische kant. Max maakt een flesje warme geitenmelk voor Nimme. Ik geef ondertussen de kindjes een grote knuffel, vertel ze hoeveel ik van ze houd en dat ze nu lekker gaan slapen. Als het flesje klaar is, gaat Max met ze naar boven, terwijl ik de spulletjes van het eten opruim en de huiskamer weer netjes maak. Daarna kan ik even rustig zitten. Boven worden de kindjes ondertussen verschoond en gewassen. De haren worden geborsteld met wat leave in conditioner van Urtekram en hun tandjes worden gepoetst. Ze krijgen ook nog een lepeltje vitamine D. Dan is het tijd voor de pyjamaatjes.

Nona’s Pyjama van Numero 74

De pyjamaatjes

Wat kleding, en dus ook pyjama’s betreft, vind ik een aantal dingen heel belangrijk. Voor de kindjes wil ik kleding gemaakt van natuurlijke materialen, fijn om in te bewegen, heel zacht, niet te warm en niet te koud. Bij warm weer dragen ze daarom vaak zijde of bamboe, bij koeler weer wol of wol/zijde. Vorige week kocht ik bij Lidor twee katoenen pakjes van Numero74 die zo fijn zacht zijn dat we ze nu gebruiken als pyjama, heerlijk! Over hun pyjama krijgen ze vaak een slaapzakje aan. De zachte, warme omhulling van een wollen slaapzak helpt hun kindjes op hun reis door de nacht. Als we hun slaapzakjes aan hebben getrokken, gebaart Nimme met zijn vingertjes op zijn slapen: het is tijd voor het inwrijven met olie.

De Solumolie van Wala

Solumolie

Om het gevoel van omhulling te versterken en de kindjes te helpen de dag te verwerken, masseren we hun slapen met wat Solumolie. Deze olie, ook wel turfolie genoemd, geeft een omhuld, beschermd gevoel en helpt de eigen warmte te behouden. Kindjes (en ook volwassenen) leren met deze olie hun eigen grenzen te ervaren en te bewaken. We gebruiken de Solumolie van Wala, waar ook lavendel aan is toegevoegd. Dat ruikt heerlijk en werkt ook nog eens rustgevend.

We wrijven de slapen in van de kruin richting de oortjes. Een lichaamsmassage met deze olie kan ook, maar voor onze kindjes is dat wat teveel. Daarom gebruiken wij het ‘s avonds alleen op hun slapen. Als we weten dat we een drukke dag tegemoet gaan, gebruiken we de olie ook ’s ochtends en smeren we naast de slapen, ook vaak de voetjes en soms het buikje in. Voor het inwrijven nemen we echt even een momentje rust en contact. Wat ik heel mooi vindt om te zien is dat Nona nu ook onze en haar eigen slapen in wil masseren met de olie. Ze doet dat net zo serieus, zacht en liefdevol als wij, echt een cadeautje! Na de slaapmassage is het tijd voor een boekje.

Welterusten allemaal van Chris Haughton
Welterusten allemaal van Chris Haughton

Boekje lezen

Vaak kiest Nona de boekjes uit een stapeltje van ongeveer zes boekjes, waar we er af en toe eentje van wisselen. Dat betekent dat we heel vaak hetzelfde boekje lezen, maar dat is helemaal niet erg! Juist die voorspelbaarheid helpt bij het creëren van een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Dat gevoel is nodig om de dag los te kunnen laten en fijn in slaap te vallen.

Met de boekjes kruipen ze dicht tegen elkaar aan in ons familiebed. Max leest de boekjes voor, Nimme drinkt zijn fles en Nona krijgt haar tuttel. Regelmatig zijn ze als het boekje uit is al in slaap gevallen. Als dat niet zo is, zingt Max nog een zacht slaapliedje, bijvoorbeeld Stekelvarkentjes Wiegelied. Hij blijft nog even bij ze liggen tot ze fijn diep slapen en komt dan weer naar beneden. Onze avond kan beginnen. Als Max en ik naar bed gaan of als de kindjes tussendoor even wakker worden, stoppen we ze nog een keer liefdevol in.

Veranderingen

Het fijne aan het volgen van een eigen ritueel, is dat je het kunt veranderen als je dat wilt. Zo kun je altijd meebewegen met de behoefte van jou en je kinderen. Nu Nona bijvoorbeeld iets groter is en de kindjes een eigen speelkamertje hebben, overwegen we om het ritueel op te splitsen en per kindje uit te voeren. Dan kan Nona nog even op het speelkamertje spelen, terwijl Nimme naar bed wordt gebracht. Nona wil nu nog graag naast Nimme slapen, dus voor nu houden we ons slaapritueel nog even hetzelfde. Hebben jullie een slaapritueel? Hoe ziet dat eruit?

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *