Natuurlijke reisapotheek
Naar buiten

Natuurlijke reisapotheek

Heerlijk, het is zomer! Wij zijn onderweg naar onze vakantiebestemming. Waar we naartoe gaan, kun je hier lezen: Zomervakantie 2019. Voordat we weg konden, heb ik natuurlijk eerst alles ingepakt. Naast onze kleding, luchtbedden en natuurlijk de tent, pak ik ook altijd een tasje natuurlijke verzorgingsmiddelen in. Een soort geitenwollensokken-reisapotheek, haha! Dit tasje is echt mijn redder in nood. Wondjes, blaren, insectenbeten, voor allerlei kwaaltjes heb ik iets bij me. Wat zit er dan precies in dat tasje? Dat zal ik je vertellen!

Voordat ik dat doe, eerst nog even dit: wij gebruiken deze middeltjes omdat ze voor ons goed werken, ondanks dat niet van alle middeltjes de werking wetenschappelijk is bewezen. Misschien overbodig om hier te vermelden, maar toch altijd goed om te zeggen: raadpleeg voor medisch advies altijd een dokter. Goed, op naar het tasje!

Olie van Het Blauwe Huis
Kamille, lavendel en goudsbloem olie van Het Blauwe Huis

Kamille olie

Als ik de rest van mijn leven nog maar één olie zou mogen gebruiken, dan zou ik zonder twijfel kiezen voor kamille. Deze kalmerende olie is echt voor alles goed! Voor droge plekjes, bijvoorbeeld, en schaafwondjes en blaren. Ook als je buikkramp hebt, werkt deze olie fijn ontkrampend. Na een drukke dag gebruik ik een beetje kamille in het badje van de kindjes. Als er geen badje is, smeer ik bij Nona een beetje op haar slapen en bij Nimme wat op zijn buikje en onder zijn voetjes.

Wij gebruiken het liefste de kamille olie van Het Blauwe Huis. Ik ben echt groot fan van Het Blauwe Huis! Zij hebben een prachtige tuin vol bloemen en kruiden. Daarmee maken ze superzachte olieën op basis van olijfolie. Je kunt de olie dus gewoon op je huid smeren en ermee masseren, maar je kunt het bijvoorbeeld ook voor een badje gebruiken. Daarbij is olijfolie een bron van vitamine E en dus heel fijn bij wondjes en andere huidaandoeningen. De volgende olie is ook van Het Blauwe Huis.

Lavendel olie

Lekker ontspannen! Na een drukke dag smeren we een beetje lavendel olie op onze slapen om goed tot rust te komen. In een badje is deze olie ook heerlijk, zeker gemengd met wat kamille. Als je flink gewandeld hebt, kun je de olie ook gebruiken voor je vermoeide voeten. Wij smeren lavendelolie trouwens ook op kleine wondjes en insectenbeten. Bijkomstig handigheidje: muggen houden helemaal niet van lavendel en blijven er vaak ver bij uit de buurt.

Calendula- of goudsbloem olie

Dit is echt een wondermiddeltje voor je huid! Ben je verbrand door de zon? Calendula! Schaafwondje? Calendula! Blaren? Calendula! Goed, jullie snappen het: calendula helpt de huid. Naast de olie, hebben wij ook altijd de Weleda calendula billenbalsem mee tegen smetplekken en luieruitslag.

Tijm olie

Als je hoest en snottert, is tijmolie je beste vriend. Smeer een beetje op je borst of onder je neus en je kunt in no time weer normaal ademen. Ook verzacht het je zere keel. Bij een verstopte neus combineer ik de tijmolie vaak met een beetje rozemarijn balsem, iets wat ik ook altijd bij me heb.

Normaal gesproken gebruik ik salie / tijm olie, maar op dit moment heb ik een flesje essentiële olie van tijm in het tasje. Ik kocht dit flesje na de bevalling, omdat salie de borstvoeding kan remmen en ik geen risico wilde nemen. Ik geef inmiddels geen borstvoeding meer, maar wil de tijm olie wel op gebruiken. De essentiële olie smeer ik niet op ons lichaam. In plaats daarvan maak ik een soort kampeer-diffuser: ik los een druppeltje tijm olie op in een glas heet water en zet dat glas water ergens in onze buurt. De geur verspreid zich op die manier snel, maar wordt niet overheersend (zelfs niet in de tent).

Lanoline en weegbreezalf
Lanoline van Sheepish Grins en weegbreezalf van De Polderkol

Lanoline

Vaseline, maar dan helemaal natuurlijk. Aan het formaat van de pot zie je al dat wij grootverbruikers zijn. Wij gebruiken lanoline voor alles wat bescherming nodig heeft. Schrale plekjes, smetplekken, luieruitslag, dat soort dingen. Omdat de lanoline een vettig laagje op het plekje legt, wordt het plekje beschermd en kan het goed herstellen. Heel handig, zeker als je onderweg bent.

Weegbreezalf

Deze zalf van de Polderkol gebruiken we voor insectenbeten, brandnetelsteken en andere prikplekjes. Vaak verlicht de zalf gelijk de eerste pijn. Je kunt deze zalf online bestellen, maar hij is ook te koop bij o.a. Boerderij ’t Geertje.

Arnica

Voor blauwe plekken, kneuzingen en stijve spieren heb ik altijd een tube arnica zalf in het tasje zitten. Toevallig is dat nu een Duitse tube van Kneipp, maar ik heb thuis een aantal tubes van verschillende merken liggen. De eerste die ik tegenkom, neem ik mee. Met twee kleine kinderen in huis heeft altijd wel iemand een blauwe plek, dan komt arnica goed van pas.

Hulpmiddelen

Verder heb ik wat hulpmiddelen bij me. Een tekenpas, een pincet, pleistertjes en vaak een mesje of schaartje. Daarmee kan ik teken weghalen, splintertjes verwijderen en andere kleine dingetjes oplossen. Andere hulpmiddelen haal ik indien nodig op de plek waar we zijn. Ui en gember bijvoorbeeld, heel fijn bij verkoudheid en een zere keel. Soms pluk ik een beetje van wat ik tegenkom. Bloemetjes als kamille en goudsbloem zijn eigenlijk overal in Nederland gemakkelijk te vinden en gelijk te gebruiken.

Werkt het?

Aan het begin van deze blog schreef ik al dat de werking niet voor alle middeltjes bewezen kan worden. Dat hoeft van mij ook niet, wij gebruiken ze omdat ze voor ons werken. De werking heeft zich voor ons al lang en breed bewezen. Ook is mijn ervaring dat de aandacht of het ritueel dat komt kijken bij het gebruik van een olie, zalfje of pleistertje vaak al verzachtend werkt. Liefdevol stilstaan bij pijn en ongemak halen soms het scherpste randje eraf, net als bij het bekende ‘kusje erop?’

Een tasje vol

Inmiddels heb ik zoveel fijne spulletjes verzameld dat mijn tasje al propvol zit. Toch zijn er nog een paar middeltjes die ik graag aan mijn natuurlijke reisapotheek wil toevoegen: tea tree oil, bijvoorbeeld, om mee te ontsmetten en Bach rescue remedy voor brandwondjes en blaartjes. Die komen er binnenkort nog bij, tot dan redden wij het prima met wat er nu in het tasje zit en wat we onderweg kunnen vinden. Wat gebruiken jullie als (natuurlijke) eerste hulpmiddeltjes?

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *