De N's

Het favoriete speelgoed van de N’s

Als je 1 of 3 jaar oud bent, is de wereld nog je speeltuin. Van een bloemetje tot een pollepel, alles is bedoeld om mee te spelen. Dat spelen is een ervaring waar je alle zintuigen voor nodig hebt (vergeet vooral niet te proeven). Er is dus nog helemaal niet zoveel speciaal speelgoed nodig. Toch hebben wij inmiddels een kast vol! Omdat ze er zo leuk mee spelen, omdat ze het cadeau krijgen, omdat het er zo mooi uitziet, je begrijpt, je hebt in no time een aardige verzameling bij elkaar.

Kieskeurig

Toch zijn we wat speelgoed betreft best wel kieskeurig. Duurzaam speelgoed vinden we heel belangrijk! Het moet niet alleen lang meegaan, maar ook eerlijk geproduceerd worden met respect voor mens en milieu. We hebben dus vooral speelgoed van duurzame merken. De minder duurzame items kopen we tweedehands, bij de kringloopwinkel bijvoorbeeld.

Ook vinden we het belangrijk dat speelgoed ‘echt’ is. Dat betekent dat we speelgoed aanbieden dat zoveel mogelijk gemaakt is van natuurlijke materialen als hout of stof, zodat het echt aanvoelt. Ook is het speelgoed niet te gevormd: het is niet altijd duidelijk wat het nou precies is of waar het voor dient. Zo worden de N’s uitgedaagd om tijdens het spelen hun fantasie te gebruiken. Het grappige is dat juist het ongevormde speelgoed vaak gebruikt wordt om situaties uit het echte leven na te spelen.

De regenboogkisten van Grimm’s

Bouwen

Het mooiste ongevormde speelgoed komt wat ons betreft van Grimm’s! Van stapelkisten tot dwergendorp, alles is even mooi en leuk. Over alles is goed nagedacht. Zo kun je met de blokkenset ook leren rekenen en oefen je met het dwergendorp het balanceren van blokken. De favoriet is, natuurlijk, de grote regenboog. Samen met de halve schijven bouwen de N’s alles wat je kunt bedenken. Flats, taarten, knikkerbanen, zelfs hele dierentuinen! En geen dierentuin zonder..

Houten dieren van Ostheimer

Dieren

De N’s zijn gek op dieren, dus hebben we twee manden vol: een met houten dieren, de ander met zachte knuffels. De houten dieren die we hebben zijn van Holztiger (wat harder, meer uitgelijnd) en Ostheimer (wat dromeriger, zachter). Als combinatie vinden we die twee perfect! We gebruiken de diertjes vaak ook op de seizoenstafel. De knuffels hebben we gekregen van de opa’s en oma’s. Een verzameling Fabeltjeskrant-poppen bijvoorbeeld.

Met het aanbieden van speelgoeddieren hebben we gewacht tot na hun eerste verjaardag, zodat hun eerste ontmoeting met de dierenwereld met levende, bewegende dieren zou zijn. Rond hun eerste jaar hadden Nona en Nimme allebei al veel dieren gezien, dus zijn we daarna begonnen met het aanbieden van dieren-speelgoed.

Nona’s knuffelpopje Fjäll

Poppen en poppetjes

Ook achter het aanbieden van de poppen schuilt een hele theorie. We zijn begonnen met een lappenpopje, zo’n zacht, sofisch popje. Stap voor stap krijgen de popjes meer lijf en ledematen. Nimme heeft nu een knuffelpopje van Atelier Poppejet. Nona heeft ook een knuffelpopje: Fjäll, ook van Poppejet. Zelf gekozen, veel gekoesterd, maar het werd langzaamaan tijd voor een nieuw, groter popje. We hebben toen bij Jut & Juul een popje van Paola Reina uitgekozen. Aaliyah, zoals het popje heet, mag overal mee naartoe. Ook Nimme is al helemaal gek van het popje. Ze krijgt zelfs kusjes, zo schattig!

Naast de grote poppen hebben we ook allerlei kleine poppetjes. We hebben de vriendjes van Grimm’s, een aantal verschillende poppetjes van Grapat en een paar zelfgemaakte peg dolls met kleertjes. We staan elke avond overal poppetjes te rapen, omdat er zoveel mee gespeeld wordt. Sinds kort hebben we daarom een poppenhuis van Magic Wood erbij gekocht, echt een perfecte aanvulling!

Onze krijtrol met krijtjes van Stockmar

Knutselen

Lekker krassen met krijtjes kunnen ze allebei als de beste! Ongeremd, met grote bewegingen en felle kleuren, zo fijn om te zien. Wij gebruiken de krijtjes van Stockmar, omdat die makkelijk veel kleur afgeven en gemakkelijk over het papier glijden. Van Stockmar is ook prachtig gepigmenteerde aquarelverf te koop. Omdat ze op de opvang al regelmatig schilderen, doen we dat thuis niet zo gek vaak. We hebben de verf wel altijd in huis, omdat ik er zelf ook graag mee schilder.

Een petticoat en zonnebril uit de verkleedmand

Verkleedkleren

Op het kamertje van de N’s staat een mandje vol verkleedspulletjes. Een roze petticoat, een eenhoornhoorn, bloemenkransen, zijden vleugels, zonnebrillen, noem het maar op! Alles om eens precies iemand anders te zijn. De N’s halen de mand het liefste helemaal ondersteboven. Zes brillen voor de dokter? Geen probleem! Een juffie met vleugeltjes? Helemaal te gek! Elfjes met een zonnebril? Cool! Bijna alles in dit mandje is zelfgemaakt of tweedehands, dus de mand is overvol. Dit is een van mijn favoriete mandjes, verkleden is tof!

Speelzijde bloesem van Sarah’s silks

Bewegen

Dit is Nimme’s favoriete speelgoed: klimmen, rennen, vliegen, stoeien, slopen, yes! De zijden doeken van Sarah’s Silks doen het altijd goed. Als je ermee rent, bewegen ze prachtig. Ook kun je je eronder verstoppen of er een potje mee touwtrekken. Omdat je ze heel klein op kunt vouwen, zijn deze ook handig om mee te nemen onderweg. Naast de doeken hebben we een aantal grotere dingen voor de N’s om zich op uit te leven. Zo hebben we een TriClimb, een klimrekje met een glijbaan. Ook hebben we een Wobbel in huis om lekker op te wiebelen.

Om hoofdpijn en gebroken botjes te voorkomen, leggen we er een grote gymnastiekmat van IKEA onder, waar de N’s ook graag op rollen en spelen. Altijd gepaard met veel herrie en veel lachen, heerlijk!

Ons mooie zooitje

Dit is het favoriete speelgoed van de N’s. Zo op een rijtje lijkt het heel veel speelgoed en eerlijk, dat is het misschien ook wel. Maar er wordt elke dag zo enthousiast mee gespeeld en het past (op het klimrek na) nog allemaal in één kastje. Ik ben in elk geval hartstikke blij met ons zooitje mooie, duurzame speelgoed en weet zeker dat we er nog jaren plezier van hebben. Wat is het favoriete speelgoed van jouw kind(eren)?

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *