De kaart van De Tuin van de Smid met bloemetjes
Naar buiten

De Tuin van de Smid

Iets eten en drinken midden in het park, tussen de kippen, de schapen en de schommels, dat klinkt echt als iets voor ons! Bij De Tuin van de Smid kan dat, dus wilden we daar al een tijdje heel graag eens naartoe. Afgelopen week was het zover: op de warmste dag van het jaar wandelden we door Park Cronesteyn. Na een stukje lopen langs het water, sloegen we rechtsaf het park in en kwamen we aan bij De Tuin.

De ingang van De Tuin van de Smid
De ingang van De Tuin van de Smid

Omdat het 35 graden was, konden we bij aankomst maar aan één ding denken: drinken! We ploften neer op het schaduwrijke terras en bestelden een kan vlierbessenlimonade, die gelukkig snel op tafel stond. Na een paar flinke slokken doken Nona en Nimme de zandbak in, wat mij de gelegenheid gaf om eens rustig om me heen te kijken.

Het terras wordt omringd door gras en boompjes en op elk tafeltje staat een bloemetje. Het ziet er echt gezellig uit! Hoog in de lucht hangt een doek die voor de nodige schaduw zorgt, waardoor het hier zelfs in de hitte aangenaam vertoeven is. Midden op het terras staat een kleine zandbak met wat speelgoed, perfect voor de kleintjes om zich te vermaken. Om het terras heen zijn verschillende veldjes. Een veldje met paarden, bijvoorbeeld, en verderop wat hutten. Straks maar eens een rondje lopen.

De kaart van De Tuin van de Smid
De kaart van De Tuin van de Smid

De kaart

Max heeft inmiddels de kaart erbij gepakt en kiest voor yoghurt met fruit, heerlijk in deze hitte. Ik neem een tosti, simpel en altijd lekker. Voor de kinderen bestellen we een boterham met chocopasta en een boterham met appelstroop. En omdat het zo warm is en we allemaal flink zweten, bestellen we een portie tortillachips met salsa voor het nodige zout.

Duurzaam ondernemen

Het is van deze kaart trouwens knap lastig kiezen, er staan zoveel lekkere dingen op! Bijna alles is biologisch, duurzaam en/of lokaal geproduceerd. Mijn tosti wordt bijvoorbeeld gemaakt met de biologische kaas van Kaasboerderij Vierhuizen uit Zoeterwoude. Ook zijn verreweg de meeste gerechten op de kaart vegetarisch, alleen de tosti’s en de kinderboterham zijn optioneel met ham verkrijgbaar. Voor veganisten is er ook ruim keus, ongeveer een derde van alle gerechten is vegan. Vanwege hun groene kaart en duurzame manier van ondernemen, heeft de Tuin van de Smid een gouden Eko-keurmerk. Dat betekent dat meer dan 80% van hun inkopen van biologische oorsprong zijn en dat het bedrijf groen en maatschappelijk onderneemt.

Yoghurt met granola en fruit
Yoghurt met granola en fruit bij De Tuin van de Smid

Zelf smeren

Het eten staat net als het drinken snel bij ons tafel. Tot groot plezier van Nona en Nimme mogen zij hun boterhammen zelf smeren, leuk! Op het bordje ligt een dikke boterham, een lepel boter en een lepel beleg. De boter is half gesmolten, maar dat kunnen we met 35 graden echt niemand kwalijk nemen.

We helpen de kindjes een beetje met het smeren van hun boterhammen en beginnen daarna aan ons eigen eten, heerlijk! Bij de yoghurt zitten verschillende soorten zomerfruit: aardbeien, druiven, bessen. Ook zit er wat granola bij en een scheutje dadelstroop. Zoet, maar toch verfrissend. Mijn tosti is precies zoals ik hem verwachtte: simpel en lekker. Door de warmte buiten hadden we minder trek dan verwacht, dus was de porties tortillachips was iets te groot voor ons, maar ook die waren erg lekker!  

Zithoekje met spelletjes bij De Tuin van de Smid
Zithoekje met boekjes en spelletjes
De plantjes en bloemetjes bij de ingang en het Winkeltje van de Smid
De plantjes en bloemetjes bij de ingang van De Tuin van de Smid en het Winkeltje van de Smid

Het winkeltje van de Smid

Na nog een glaasje vlierbessenlimonade en het betalen van de rekening besluiten we de rest van het terrein te gaan verkennen. Nimme was al op onderzoek uitgegaan, dus liepen we hem achterna. Eenmaal binnen kwamen we eerst in de knus ingerichte eetzaal. Naast de verschillende tafeltjes, staat er ook een grote bank met wat speelgoed. Aan de kinderen is echt gedacht, dat merk je aan alles. We lopen nog even verder door een halletje en vinden daar het winkeltje van de smid, een kast met ansichtkaarten, potjes honing en doosjes eieren om mee naar huis te nemen.

Feestjes

Vanuit het halletje kijken we de Groene Zaal en de Kas in, twee lichte en sfeervolle ruimtes voor feesten en partijen. Ik zou hier zo graag willen trouwen! Op het veldje, tussen de dieren, ’s avonds een feestje in de kas, wow! Vandaag hebben we nog geen bijzonder feestje te vieren, dus gaan we lekker naar buiten. Nona wilde nog even schommelen en daarna is het zoetjes aan tijd om weer naar huis te gaan. We kijken ondanks de extreme hitte terug op een hele fijne ochtend. We hebben allemaal lekker gegeten, de kindjes hebben fijn gespeeld en er hing een fijne sfeer. We gaan zeker nog eens terug!

Nona op de schommel
Nona op de schommel bij De Tuin van de Smid

Gegevens

Je vindt De Tuin van de Smid in Park Cronesteyn aan Polderpad 8 in Leiden. De tuin is elke dag geopend van 10.00-17.00u. Naast het eten, de dieren en de schommels, is er ook een natuurspeeltuin voor grotere kinderen. Er worden bij De Tuin van de Smid regelmatig exposities en evenementen georganiseerd, zoals bijvoorbeeld Zingen op de boerderij voor ouders en kinderen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *