Het Dierenboek van Katie Scott en Jenny Broom
De N's

De acht favoriete boekjes van de N’s

De N’s (dat zijn Nona en Nimme) lezen graag en heel veel. Zodra er even niks te doen is, duiken ze in hun boekenrekje. Ze kijken naar de plaatjes, of brengen mij het boekje om voor te lezen. Vind ik niet erg, lezen is gaaf! Daarom hebben we ook al een flinke stapel kinderboeken. Toch komen de N’s meestal met dezelfde boekjes aangelopen, ze hebben echt hun favorieten! Ik heb een lijstje gemaakt van de acht lievelingsboekjes van de N’s.

Op een grote paddenstoel van Mies van Hout
Op een grote paddenstoel van Mies van Hout

Op een grote paddenstoel van Mies van Hout

In dit lieve prentenboekje vind je twaalf liedjes voor peuters. Het zijn veel liedjes om lekker bij te bewegen, zoals ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ en ‘In de maneschijn’. De prenten bij de liedjes zijn herkenbaar, grappig en leuk om naar te kijken als je nog niet kunt lezen. Sinds we het hebben, kiest Nona tijdens ons slaapritueel bijna elke avond voor dit boekje. En ja, papa moet álle liedjes zingen!

Pippa en Pelle van Daniela Drescher
Pippa en Pelle van Daniela Drescher

Pippa en Pelle van Daniela Drescher

Een ander boekje met fijne, herkenbare prenten is Pippa en Pelle. Zit jouw kindje op een antroposofische opvang, dan ken je deze boekjes zeker. De twee kabouterkindjes Pippa en Pelle beleven allerlei kleine avonturen in de natuur. In dit boekje worden ze gewekt door een roodborstje wat op de deur tikt en komen ze buiten in de tuin een blauwe vlinder tegen. De andere boekjes uit de serie passen elk bij een seizoen. De verhaaltjes van Pippa en Pelle zijn op rijm geschreven, wat het leuk maakt om voor te lezen. Het zorgt er ook voor dat de verhaaltjes herkenbaar zijn en goed onthouden worden. Nona leest ons dus ook weleens voor.

Wat niemand weet van Tonke Dragt
Wat niemand weet van Tonke Dragt

Wat niemand weet van Tonke Dragt

Weet jij al wat niemand weet? De N’s weten het wel! Ondanks dat dit boekje eigenlijk pas vanaf vier jaar is, is het toch een van de lievelingsboekjes van de N’s. Ademloos luisteren ze naar het fabelachtige verhaal van de eigenwijze eenhoorns die tijdens de Grote Vloed niet mee wilden varen op de Ark van Noach, maar liever naast de ark wilden zwemmen. Wat er toen gebeurde, dat lees je in dit leuke, originele boekje. Wat niemand weet was het kinderboekenweekgeschenk in 2007 en is daarom niet meer nieuw verkrijgbaar. Er zijn wel veel tweedehands exemplaren te vinden.

Welterusten allemaal van Chris Haughton
Welterusten allemaal van Chris Haughton

Welterusten allemaal van Chris Haughton

Dit vinden wij een heel fijn bedtijdboekje. Dat het vaak gelezen wordt, zie je wel aan de kaft. Het is al donker in het bos en alle dieren zijn moe. Kleine beer wil nog graag spelen, is hij niet slaperig? Natuurlijk wel! Op het einde van het boekje ligt iedereen lekker te slapen. Fijn aan dit boekje zijn de kalme, donkere illustraties en de herhaling in de tekst. Je wenst alle diertjes stuk voor stuk welterusten. Een fijn boekje om de dag mee af te sluiten.

Overal vogels door Robert Hunter
Overal vogels door Robert Hunter

Overal Vogels van Robert Hunter

Dit is zonder twijfel Nimme’s lievelingsboek! Hij pakt het vaak gelijk uit het rek als hij thuiskomt. De tekst en plaatjes kunnen hem nog niet zo interesseren, maar de knopjes met geluid vindt hij fantastisch. Hij weet precies onder welk knopje welk geluidje zit, dus begint vaak al wild vogelgeluiden te maken als hij het boek net openslaat.

Max en de Maximonsters door Maurice Sendak
Max en de Maximonsters door Maurice Sendak

Max en de Maximonsters van Maurice Sendak

Deze klassieker over Max die koning wordt in het land van de Maximonsters is eigenlijk geschreven voor wat oudere kindjes, maar de N’s smullen ervan! Nona luistert ademloos naar het verhaal, terwijl Nimme bij elk monster wat hij ziet begint te grommen.

Het Dierenboek van Katie Scott en Jenny Broom
Het Dierenboek van Katie Scott en Jenny Broom

Het Dierenboek van Katie Scott en Jenny Broom

Ohh, dit is zo’n prachtig boek! Nona noemt dit boek het grote dierenboek. We genieten met zijn allen van de prachtige platen van Katie Scott. De tekeningen van de dieren zijn natuurlijk en waarheidsgetrouw. De teksten bij de platen vertellen over de dieren, dus vertellen wij de kinderen soms een feitje, maar eigenlijk is dat nog niet nodig. Gewoon lekker kijken, fijn! In deze serie is ook Het Plantenboek verschenen, net zo prachtig!

Het jaar rond van Elsa Beskow
Het jaar rond van Elsa Beskow

Het jaar rond van Elsa Beskow

Voor het laatste boekje speel ik een beetje vals. Dit is een van mijn lievelingsboeken voor de kinderen. Het boek staat zowel bij ons thuis als in de winkel opengeslagen op een kast, zo mooi vind ik het! Elsa Beskow laat met haar prachtige illustraties zien hoe de maanden van het jaar verlopen. De platen zijn herkenbaar en natuurgetrouw en dat vind ik, zoals je inmiddels misschien hebt gelezen, heel belangrijk. Elke maand wanneer ik omsla naar een nieuwe maand, lees ik het gedichtje op de nieuwe pagina aan de kindjes voor.

Boeken kopen

Aan het begin van deze blog zei ik het al, wij hebben echt een flinke stapel kinderboeken. Ik heb van vroeger zoveel bewaard, dat we niet snel meer naar de boekwinkel hoeven. Mochten we toch een nieuw boekje willen, dan shop ik die het liefste bij Jeugdboekhandel Silvester hier in Leiden. Ik vind het belangrijk om kleine, lokale ondernemers te steunen, dus fiets ik even naar de stad. Wil je liever online bestellen? Zoek dan eens op boekhandel + (jouw dorp of stad). Vaak hebben de boekwinkels in de buurt ook een webshop. Op die manier steun je toch de lokale ondernemers en verzamel je een stapeltje lievelingsboekjes. Wat zijn de favoriete boekjes van jouw kind(eren)?

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *